Inštitút hokejových štúdií otvára na Spiši ďalší hokejový štadión

12.09.2012 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 12. septembra (TASR) - Inštitút hokejových štúdií (IHŠ) otvorí za prítomnosti hokejistov Michala Handzuša a Mariána Hossu už druhý hokejový štadión na Spiši. VSE Arénu na sídlisku Mier v Spišskej Novej Vsi slávnostne odovzdajú do užívania vo štvrtok 13. septembra o 15.00 h pre účely Školskej hokejbalovej a hokejovej ligy.

Otvorenie štadióna nadväzuje na už otvorenú sesterskú Poštová banka Arénu v Spišských Vlachoch a je úspešným pokračovaním na Slovensku unikátneho projektu, ktorého cieľom je realizácia Školskej hokejbalovej a hokejovej ligy v týchto mestách a okolitých obciach. Nová aréna tvorí dominantu športového areálu Základnej školy na Komenského ulici. Hracia plocha veľká 56 x 26 metrov korešponduje s rozmermi kanadských hokejových štadiónov, bude plne osvetlená a je vybavená profesionálnymi mantinelmi s ochrannými sklami.

Štrajk učiteľov naplánovaný na tento dátum je podľa organizátorov slávnostného otvorenia hodenou rukavicou, ktorú týmto dvíhajú a ponúkajú deťom náhradný program priamo na Základnej škole na Komenského ulici. Marián Hossa sa vracia k rodinným koreňom a aj jeho veľká popularita na Spiši je dôvodom, prečo prijal výzvu a stane sa tvárou a podporovateľom Školskej ligy. Slávnostné otvorenie štadióna okorení aj 1. ročník hokejbalového turnaja žiakov základných škôl, VSE CUP 2012.

Okrem štadióna deťom odovzdá generálny riaditeľ spoločnosti Embraco Slovakia Norbert Brath spolu s Michalom Handzušom 40 kompletov hokejbalového výstroja pre potreby ligy. IHŠ si od projektu sľubuje rozvoj aktívneho športu, ako aj aktívne a hlavne atraktívne trávenie voľného času detí a mládeže na tomto športovisku v konfrontácii s neduhmi dnešnej spoločnosti, ako sú internet, obezita či detská kriminalita.

„Pre deti vytvoríme také podmienky, že kto príde, bude hrať. Bez rozdielov. V prvej fáze sa budeme orientovať na masovosť nášho snaženia. Až neskôr budeme z týchto detí vyberať najlepších a tie aj následne podporovať v športovom raste," uviedol Peter Žifčák z IHŠ. Okrem výstavby štadiónov IHŠ ponúka pre základné školy hokejový výstroj zadarmo. „Spiš je pilotným projektom, na ktorom chceme ukázať, že sa to dá. Len treba chcieť a mať vôľu niečo urobiť. Pozeráme sa aj do budúcnosti. Naším cieľom je zabezpečenie viac zdrojového financovania výstavby týchto športovísk a zapojiť do tohto procesu samosprávu, župu a štát v spolupráci so súkromnými partnermi z radov nadnárodných spoločností, ktoré podporujú náš projekt. Všetko závisí od podpory partnerov, ochoty ľudí a samospráv,“ konštatoval Žifčák.

Štadión v Spišskej Novej Vsi IHŠ vytvoril s podporou Východoslovenskej energetiky. Výstavba športoviska takéhoto druhu má podľa Žifčáka viesť deti k aktívnejšiemu spôsobu života.
 

Vyberte región